Μ. Χριστοδουλάκης στην ThessNews: «Θα αξιολογήσουμε τη σχέση με τους πολίτες»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 28.8.2018 | 16:09 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μ. Χριστοδουλάκης στην ThessNews: «Θα αξιολογήσουμε τη σχέση με τους πολίτες»

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || [email protected]

«Θα στηρίξουμε τα εκλεγμένα στελέχη του χώρου μας στις περιπτώσεις που η θητεία τους κρίνεται επιτυχημένη από τους πολίτες και πάντα αξιολογώντας τη σχέση και την απήχησή τους στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες» δηλώνει στην ThessNews ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης ερωτώμενος αν ο Γιάννης Μπουτάρης παραμένει ο «εκλεκτός» για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο γραμματέας του κόμματος χαρακτηρίζει «άλλη μια ραψωδία στην επικοινωνιακή προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ» το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη και υποστηρίζει πως «στο μυαλό της κυβέρνησης υπάρχει ο στόχος της πρόκλησης σύγχυσης με τετραπλές κάλπες, επιδιώκοντας να θολώσουν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ  στην κοινωνία».  

 

Ο πρωθυπουργός διάλεξε την Ιθάκη για το διάγγελμά του περί της «εξόδου από τα μνημόνια». Πώς θα χαρακτηρίζατε την κίνηση αυτή;
 

Άλλη μία ραψωδία στην επικοινωνιακή προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ως συνήθως εμποτισμένη από τη διχαστική ρητορική του «χθες» σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει εχθρούς για να δικαιολογήσει τον λόγο ύπαρξής της. Ο κ. Τσίπρας μάς είπε ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, ξέχασε να μας πει ότι αυτό είναι το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που μας φόρτωσε η «περήφανη» διαπραγμάτευση του ίδιου και του επιτελείου του, οδηγώντας στα capital controls και στα 200 δισεκατομμύρια φέσι για την πραγματική οικονομία. Ξέχασε να μας πει ότι από το μνημόνιο σταματάει ο φθηνός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα αντιαναπτυξιακά μέτρα λιτότητας που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ότι κατάφεραν να χάσουμε το waiver και να μην ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 4,3%, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό τον εξωτερικό δανεισμό της εθνικής οικονομίας. Ότι έχουν ήδη ψηφίσει περικοπή συντάξεων από 01/01/2019, μείωση του αφορολόγητου, δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια, τεράστιους φόρους και εισφορές που διαλύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, που υπονομεύουν οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Καλό το παραμύθι αλλά πάλιωσε.
 

Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εκλογές; Μπορεί να δούμε και τετραπλές κάλπες τον Μάιο;

Έχοντας απέναντί μας μία κυβέρνηση η οποία λαμβάνει τις πολιτικές της αποφάσεις με γνώμονα όχι το εθνικό συμφέρον και την προοπτική των Ελλήνων, αλλά το πώς θα παραμείνει για λίγο ακόμη στην καρέκλα, οποιαδήποτε εκτίμηση δεν έχει ουσιαστική βάση. Σίγουρα στο μυαλό της κυβέρνησης υπάρχει ο στόχος της πρόκλησης σύγχυσης με τετραπλές κάλπες, επιδιώκοντας να θολώσουν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ  στην κοινωνία. Όμως υπολογίζουν χωρίς τον ελληνικό λαό, που πλέον έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα το ποιόν των κυβερνώντων και επιθυμεί το συντομότερο την πολιτική αλλαγή.
 

Στο ΚΙΝΑΛ «πιέζεστε» πολύ από τη συζήτηση περί ίσων αποστάσεων μεταξύ της κριτικής στην κυβέρνηση και της τακτικής απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Φ. Γεννηματά; 

Η πολιτική τοποθέτηση δε γίνεται με χάρακα και υποδεκάμετρο για να μετράμε αποστάσεις. Εξάλλου, η λογική των ίσων αποστάσεων είναι το πρώτο βήμα του ετεροπροσδιορισμού. Δεν υπάρχει διάκριση στην εφαρμοζόμενη συντηρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δεν υπάρχει διάκριση στη διχαστική ρητορική και στο κλίμα πόλωσης στο οποίο και οι δύο επενδύουν. Δεν υπάρχει διάκριση στην τυχοδιωκτική αντιπολιτευτική τους στάση εν μέσω κρίσης για να «ωριμάσουν» αγκαλιά με την καρέκλα. Τις απαντήσεις σε αυτά δίνουμε με σύγχρονο προοδευτικό λόγο, με σαφές κοινωνικό πρόσημο και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, επενδύοντας στην εθνική συνεννόηση και την κοινωνική συνοχή. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το προοδευτικό ανάχωμα στον δεξιό ρεβανσισμό περνάνε μέσα από ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

 

Πώς θα αντιμετωπίσει το ΚΙΝΑΛ το «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα σε αυτοδιοικητικούς που είχαν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές; Θα μπορέσετε να χωρέσετε στα ίδια ψηφοδέλτια με στελέχη προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής. Ο χώρος μας έχει πολλά και άξια στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, με εμπειρία και πλούσια συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ  παραδέχεται ότι δεν έχει δικά του ικανά στελέχη να στηρίξει, ας ακολουθήσει τα στελέχη του δικού μας χώρου. Τη σημερινή ημέρα, έτσι και αλλιώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για τα παλαιού τύπου κομματικά χρίσματα και πρακτικές. Οι επιλογές των συνδυασμών που θα στηριχθούν από το Κίνημα Αλλαγής θα αφορούν ανθρώπους αξιόλογους με αυτοδιοικητικά προγράμματα που θα δίνουν προοπτική στις τοπικές κοινωνίες, στοχεύοντας σε δήμους και περιφέρειες με οικονομική αυτοτέλεια, αρμοδιότητες, λόγο και ρόλο.
 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Γιάννης Μπουτάρης. Με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει δημόσια ότι τον στηρίζει, στο ΚΙΝΑΛ προτίθεστε να αλλάξετε στάση ή θα είναι ξανά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο «εκλεκτός» σας για τον κεντρικό δήμο της πόλης;

Όπως έχει τονίσει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, στο παρελθόν, από τη δική μας πλευρά, θα στηρίξουμε τα εκλεγμένα στελέχη του χώρου μας στις περιπτώσεις που η θητεία τους κρίνεται επιτυχημένη από τους πολίτες και πάντα αξιολογώντας τη σχέση και την απήχησή τους στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #120 (25/08/2018-26/08/2018)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω