Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / THESSHISTORY / ThessHistory: 100 χρόνια από την ιστορική μάχη του Σκρα – Η νίκη του ελληνικού στρατού και η σημασία της

THESSHISTORY

22/05/20187:24 μμ

ThessHistory: 100 χρόνια από την ιστορική μάχη του Σκρα – Η νίκη του ελληνικού στρατού και η σημασία της

ThessHistory: 100 χρόνια από την ιστορική μάχη του Σκρα – Η νίκη του ελληνικού στρατού και η σημασία της

Η μάχη του Σκρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μάχες του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Στον δήμο Παιονίας, στις πλαγιές του όρου Πάικο, σε υψόμετρο 520μ και μόλις 4χλμ από τα σύνορα των Σκοπίων, βρίσκεται το ιστορικό χωριό Σκρα. Το όνομά του το πήρε από την κοντινή κορυφή Σκρα Ντι Λεγκεν (λίκνο εκ βράχων), όπου εκεί διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες μάχες που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του Μακεδονικού Μετώπου.

Η περιοχή ήταν πολύ καλά οχυρωμένη, με πολλά χαρακώματα και γι’ αυτό θεωρούνταν απόρθητη.

Το σχέδιο

Τον Μάιο του 1918, ξεκινάει το σχέδιο επιχειρήσεων που προέβλεπε επίθεση σε δυο χρόνους. Το πρώτο σχέδιο ήταν να καταληφθεί  το ύψωμα Σκρα και έπειτα η γραμμή των υψωμάτων Τουμουλούς-Σερφ Βολάν. Την επίθεση στο Σκρα ανέλαβε η μεραρχία Αρχιπελάγους με αρχιστράτηγο τον Γκυγιωμά, αντιστράτηγο τον Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη και υποστράτηγο τον Δημήτριο Ιωάννου, συνεπικουρούμενη από τις μεραρχίες Σερρών και Κρήτης.

Η επίθεση

Τα ξημερώματα 17/30 Μαΐου 1918 άρχισε η μάχη με 14.546 μαχητές πεζικού από την ελληνική πλευρά, με βαρέα και ελαφρά πυροβόλα. Αντίστοιχα οι Βούλγαροι από την άλλη πλευρά διέθεταν πέντε συντάγματα πεζικού με βαρύ και ελαφρύ πυροβολικό. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης επικρατούσε βροχή και αραιή ομίχλη που ευνόησε την προώθηση του πεζικού.

Η καταστροφή των βουλγαρικών δυνάμεων από το ελληνικό πυροβολικό ήταν ολοκληρωτική. Σε αυτό συνέβαλε και η άμεση συνεργασία του 45ου Γαλλικού Συντάγματος Πεζικού και τμήματα του 1ου Αφρικανικού Συντάγματος.
Οι ελληνικές απώλειες ήταν 605 νεκροί, 2.227 τραυματίες και 164 αιχμάλωτοι. Αν και για τις απώλειες των Βουλγάρων δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, στο πεδίο της μάχης καταμετρήθηκαν πάνω από 400 νεκροί και 1.835 αιχμάλωτοι.

Η σημασία της μάχης

Η μάχη του Σκρα ήταν καθοριστική για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου και ύψωσε το φρόνημα και το ηθικό τόσο του στρατού, όσο και του ελληνικού λαού. Η νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού εγκωμιάστηκε από τον Γάλλο Στρατηγό Γκυγιωμά, ο οποίος χαρακτήρισε τη μάχη του Σκρα «ως ευτυχή προάγγελον για τις μέλλουσες νίκες». Σε διαταγή προς τον Διοικητή της 1ης Ομάδας Μεραρχιών, Στρατηγό Ζοέμ, έγραψε για τη δράση του ελληνικού στρατού:«…Χάρη στην απαράμιλλη ανδρεία του και την υπέροχη ορμητικότητά του, το ελληνικό πεζικό του Στρατηγού Ζυμβρακάκη σε στενό σύνδεσμο με το πυροβολικό και την αεροπορία, τα οποία παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες πέτυχαν να εκτελέσουν όλες τις αποστολές τους, υπερνίκησε όλα τα εμπόδια που είχαν συσσωρευτεί σ’ ένα από τα πιο ανώμαλα εδάφη και πέτυχε με περίλαμπρη ενέργεια να καταλάβει τις βουλγαρικές θέσεις σε μέτωπο 12χλμ., αφού συνέλαβε περισσότερους από 1700 αιχμαλώτους και κυρίευσε σημαντικό υλικό».

Από την πλευρά της Βουλγαρίας, ο διευθυντής του Γραφείου επιχειρήσεων του Βουλγαρικού Γενικού Στρατηγείου, συνταγματάρχης Τόικοφ, στο βιβλίο του «Γιατί δεν νικήσαμε», αναφέρει «Τα συμβάντα της Γιαραμπίτσας (Σκρα) προκάλεσαν βαθύτατη αίσθηση … Η απώλεια μιας τόσο οχυρωμένης θέσης προξένησε κατάπληξη…».

Από το φύλλο της THESSNEWS #105 (12/05/2018-13/05/2018)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

THESSHISTORY

27.1.20244:38 μμ

  Η τραγική ιστορία της εβραϊκής οικογένειας Fernandez από τη Θεσσαλονίκη η οποία βρήκε φρικτό θάνατο από τους Ναζί. Τους εκτέλεσαν και τους έριξαν μέσα στη λίμνη. 80 χρόνια μετά, δύο επιζήσαντες των πρωταγωνιστών της τραγωδίας, συναντιούνται για πρώτη φορά.

THESSHISTORY

27.1.20243:38 μμ

  Δύο νέοι ερωτεύθηκαν παράφορα ενάντια σε κάθε απαγόρευση, κλέφτηκαν, έγιναν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της εποχής και μέσα από την δική τους ιστορία γνωρίζουμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης.   Η περιοχή των εξοχών (από τον Λευκό Πύργο και ανατολικά) αποτυπώνει

THESSHISTORY

4.1.20244:27 μμ

    Η Επίτιμος Έφορος Αρχαιολόγων, Αγγελική Κοτταρίδη περιγράφει στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, την αρχαία πόλη των Αιγών, τους βασιλικούς τάφους και το μεγαλοπρεπές ανάκτορο του Βασιλιά Φιλίππου Β’.       Το πομπώδες για την

THESSHISTORY

17.11.20237:15 μμ

  Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, εργαζόμενος τότε για το Associated Press, βρίσκεται στο σημείο και απαθανατίζει την στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο.     50 χρόνια μετά τα γεγονότα, o 29χρονος τότε φωτορεπόρτερ περιγράφει στο Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του

THESSHISTORY

28.10.20235:00 μμ

  Το Ξυπόλητο Τάγμα, η ταινία του Γκρεγκ Τάλλας, εξιστορεί την αληθινή ιστορία των ορφανών του Παπαφείου τα οποία κατά τη διάρκεια της κατοχής έκλεβαν τρόφιμα από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες και τα μοίραζαν σε όσους είχαν ανάγκη.  

THESSHISTORY

20.8.20234:15 μμ

  Στο μεγάλο έμβολο του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται ο φάρος του Αγγελοχωρίου.   Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων άνοιξε για το κοινό και είναι επισκέψιμος μόνο για σήμερα. Δεκάδες κόσμου βρέθηκε από νωρίς σήμερα στο σημείο για να δει

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή